YouGov utilitza a Catalunya la metodologia MRP per a les pròximes eleccions i publica els resultats

Patrick EnglishDirector of Political Analytics
Pau PinósGeneral Manager YouGov Spain
abril 26, 2024, 5:13 PM GMT+0
  • PSC obtindrà la primera posició en votació directa com en escons.
  • Junts+Puigdemont es consolida en 2a posició superant a ERC
  • El PP s'encamina a triplicar els seus escons i sortir del pou dels 3 diputats de forma molt notable.

YouGov, l'empresa de sondejos i recerca de mercats de renom internacional aporta la seva metodologia avantguardista de Regressió Multinivell i postestratificació (MRP per les seves sigles en anglès) per a cobrir les Eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Aquesta metodologia ja va ser utilitzada amb èxit en les últimes Eleccions Generals a Espanya.

El sondeig situa al PSC en primera posició, tant en votació directa com en escó. En segon lloc, es trobaria a Junts+Puigdemont, que obtindria uns resultats similars als de 2021, i ERC en tercer lloc, que cauria significativament respecte als anteriors comicis. VOX i Comuns mantindrien els resultats obtinguts en les passades eleccions, mentre que la CUP patiria un lleu retrocés de vots. Aliança Catalana irrompria en el Parlament, mentre que Ciutadans no aconseguiria mantenir la seva representació parlamentària.

Aquest sondeig acumula dades de 3500 votants catalans entre el 22 de març i el 23 d'abril 2024

Encara que sembla que el bloc independentista podria mantenir la majoria dels escons al Parlament, resulta improbable que aquesta es pugui traduir en la formació d'un govern. No obstant això, la fórmula de tripartit amb el PSC al cap, i amb el suport d'ERC i Comuns, estaria en disposició de formar govern. Un hipotètic pacte entre PSC i Junts també podria aconseguir una majoria parlamentària per a formar govern.

YouGov Politics: Estimació MRP Escons

Els punts forts del MRP, quant a la seva capacitat per a capturar la variació local i la informació, fan que es puguin fer models de vot fins i tot en circumscripcions petites on les grandàries de mostra solen ser massa reduïdes per a fer estimacions fiables.

MRP és una tècnica estadística aplicada als sondejos de la qual YouGov va ser pionera en les eleccions generals del Regne Unit de 2017, en les quals va predir correctament que el Govern conservador perdria la majoria, la qual cosa donaria lloc a un parlament bloquejat. Funciona modelitzant cada província i comarca, i el tipus de votants a Catalunya, basant-se en l'anàlisi de dades demogràfiques clau, així com en el comportament previ de vot.

El model es basa en el fet que les persones amb característiques similars voten de manera semblant —però no idèntica— independentment d'on visquin. No obstant això, és important comprendre les limitacions dels resultats del model.

Aquesta estimació es basa en la modelització MRP sobre enquestes recopilades fins al 23 d'abril i reflecteixen la intenció de vot en aquest moment, subjecta a variacions estadístiques. En qualsevol cas, no inclou l'impacte d'anuncis com el de Pedro Sánchez o d'altres esdeveniments que hagin succeït o puguin succeir entre el 23 d'abril i la data de les eleccions.

L'equip, dirigit pel psefòleg Dr. Patrick English, ha sigut l’encarregat d’elaborar aquesta estimació del MRP a 23 d’abril. Patrick és Director Associat de l'equip de Recerca Política i Social i portaveu de YouGov en matèria de recerca política.

Patrick és responsable de l'elaboració de models i previsions electorals en tots els mercats europeus de YouGov, i dirigeix la recerca i el desenvolupament de mètodes d'enquesta, anàlisi de dades i productes de segmentació política i MRP.